Crematorium ’t Lief

Klimaatneutraal met Faça Fixings gevelsysteem

’t Lief in Beesd is het eerste crematorium in Nederland met een Green Key-Gold certificaat. Alle processen zijn hier emissieloos, stroom wordt zelf opgewekt, en ook de gebouwen zelf zijn energieneutraal. En mede door de keus voor het Faça Fixings gevelsysteem werd dit eerste volledig klimaatneutrale uitvaartcentrum ook nog eens zeer snel gerealiseerd.

Initiatiefnemer Stefan Kroezen wilde een alternatief voor het milieubelastende gasgestookte cremeren. Hij koos daarom voor een innovatief elektrisch systeem dat de uitstoot enorm beperkt. Maar zijn idealen gingen verder; ook de omgeving waarin mensen afscheid nemen van hun geliefde moest intiemer en echt bijdragen aan een mooie herinnering.

Crematorium ’t Lief ligt in een groene, goed bereikbare omgeving aan de A2. Het door SYNarchi architecten ontworpen plan bestaat uit twee lichte, toegankelijke gebouwen, gescheiden door een prachtige vijver. In het eerste gebouw vinden ontvangst en afscheid plaats. Via een brug bereik je het tweede gebouw waarin zich het crematorium bevindt.

Duurzaam en klimaatneutraal bouwen

Het duurzaamheidsideaal zie je bij ’t Lief in alle details terug. De begroeide wal bijvoorbeeld die de verkeersweg aan het oog onttrekt, is gemaakt van aarde die voor de vijver uitgegraven werd. Zonder onnodige transporten dus. Zonnepanelen leveren de benodigde energie, en restwarmte wordt omgezet in energie die gedeeld wordt met buren.

Hoofdaannemer Van Santen trok de gebouwconstructies binnen drie weken op uit duurzame prefab houtskelet elementen, materiaal dat nagroeibaar en herbruikbaar is, én CO2 opslaat. De grote raampartijen zijn van triple energiezuinig glas.

Voor maximale energiebesparing werd de gevel rondom bekleed met een doorlopende laag Powerwall® isolatie, snel en kiervrij te plaatsen door het tand- en groefsysteem. Vervolgens werd met Facafix gevelschroeven een egale, zelfdragende constructie gerealiseerd als basis voor de helderblauwe Rockpanel gevelbeplating.

Daarop volgde de montage van de stalen draagconstructie voor de houten lamellen, met een ingenieuze verwerking van de regenafvoerleidingen. De Lodge Pole Pine lamellen zelf zijn afgewerkt met een duurzame verf in Ral 9005, een prachtig contrast met de blauwe gevelpanelen.

“Een technisch perfect, bijzonder sterk systeem!”

Aannemer Martin van Santen over Faça Fixings

Faça Fixings — efficiënt, sterk en duurzame energiebesparingen

Voordelen van de Faça Fixings methode waren o.a. de tijd- en materiaalbesparing bij een exacte uitlijning van de gevel. Hierdoor was de gevelbekleding probleemloos te plaatsen. Bovendien is het resultaat onderhoudsvrij door afdoende afvoer van condens, zodat isolatie en afwerking in goede staat blijven.

Dat het Faça Fixings systeem zelfdragend is, maakte het ook ideaal voor de verschillende gevelafwerkingen, inclusief lamellenconstructie. In de woorden van aannemer Martin van Santen ‘een technisch perfect, bijzonder sterk systeem’.

Faça Fixings gevelsysteem bij klimaatneutraal crematorium’t Lief: details

Opdrachtgever: Kroezen Vastgoed Groep, Culemborg
Aannemer: Van Santen en Zn, Culemborg
Architect: SYNarchi, Roosendaal
Gevelisolatie: Recticel Powerwall
Gevelmontageschroeven: Borgh Facafix
Gevelbekleding: Rockpanel
Gevel lamellen: FalcOnWood Lodge Pole Pine

Meer weten over Faça Fixings bij uw nieuwbouw- of renovatieproject?