Duurzaam Wonsick energieneutraal

Een CPO project volledig in het teken van duurzaam en energieneutraal bouwen en wonen

Het Faça Fixings systeem zorgde met een efficiënt en duurzaam gebruik van materialen voor een blijvend energiebesparende gevel. En voor de verwerker leverde deze methode een mooie tijdbesparing op.

De acht nieuwbouwwoningen in de Wijchense wijk Hofsedam zijn ontwikkeld vanuit Collectief Particulier Partnerschap. Een CPO bestaat uit een aantal toekomstige bewoners die met elkaar een woonproject realiseren en daarmee hun gedeelde idealen verwezenlijken. Bij dit CPO project stond duurzaamheid in al haar aspecten zo centraal dat gekozen werd voor de toepasselijke naam Duurzaam Wonsick.

Vermeer Architecten ontwierp vier geschakelde en vier vrijstaande woningen rondom een centraal gelegen park met een gemeenschappelijk onderhouden boomgaard, waar iedereen de vruchten van plukt.

Basisvereiste voor ergieneutraal bouwen is zorgvuldig, kiervrij isoleren. De woningen werden door aannemer Frank Lemmers dus van top tot teen ingepakt met Recticel isolatie. De buitengevel kreeg rondom een doorlopende laag Powerwall®, waarover een damp-open folie werd bevestigd met Borgh isolatieschroeven. Een snelle methode voor het koudebrugvrij bevestigen van dubbele isolatielagen en folies.

Met één efficiënt systeem ook de plafonds en overstekken isoleren en afwerken.
Grondig isoleren, zonder koudebruggen damp-open folie bevestigen en een egale draagconstructie voor de gevelafwerking.

Tijd- en materiaalbesparend systeem

Vervolgens werd met Borgh Facafix gevelschroeven een ventilerende gevelconstructie gemaakt als basis voor afwerking met afwisselend Frakké en damwandprofielen.

Opvallend voordeel van dit systeem is de tijdwinst en het beperkte materiaalgebruik. Dit kan oplopen tot 50% minder constructiemateriaal en 30% minder tijd voor het uitlijnen van de draagconstructie. En door de egale draagconstructie, verloopt ook het verwerken van de gevelbekleding zonder oponthoud.

Een ventilerende Faça Fixings constructie is essentieel voor duurzame resultaten. Want door de optimale afvoer van vocht en condens blijven de gevelafwerking en isolatie in goede staat. Dus ook op lange termijn ontstaan er geen schimmel en vlekken, en behouden isolatie en afwerking hun beschermende functie.

Ook bij Wonsick bleek Faça Fixings niet alleen ideaal als gevelsysteem, ook de buitenplafonds en overstekken werden volgens de Faça Fixings methode geïsoleerd en afgewerkt.

“De aannemer was enthousiast over de isolatieschroeven waarmee hij de folie mooi strak op de isolatie kreeg. En hij was blij verrast dat hij het tijd- en materiaalbesparende Isofinish systeem ook kon toepassen bij het isoleren en afwerken van de plafonds en overstekken.”

Willy Loeffen, Borgh

Meer weten over Isofinish bij uw nieuwbouw of renovatieproject? Neem contact op voor een proefberekening of voor het vinden van een ervaren Isofinish verwerker in uw omgeving.

Duurzaam Wonsick energieneutraal met Isofinish gevel – details:

Aannemer en gevelmontage: Frank Lemmers Bouw
Architect: Vermeer Architecten
Afwerking: Cladding Partners
Materialen: RH Isolatie

Meer weten over Faça Fixings bij uw nieuwbouw- of renovatieproject?