Je woning verduurzamen? Deze huiseigenaar maakte er werk van

Zelf je huis verduurzamen en opknappen met Isofinish

Provincie Gelderland pakt het verduurzamen van bestaande woningen serieus aan. In alle Gelderse gemeenten zijn energieloketten waar inwoners terecht kunnen voor een onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun woning.

Dat dit werkt, bewijst het verhaal van Peter, eigenaar van een 100 jaar oude woning in Boven-Leeuwen. Peter had zelf al de nodige stappen gezet om energie te besparen. Zoals het installeren van zonnepanelen, het isoleren van zijn spouwmuur en een sedumdak op de schuur.

Bij het opknappen van zijn schuur had hij ook de buitengevel met hout afgewerkt. Dat was zo mooi geworden dat hij eigenlijk ook de bakstenen gevel van zijn woning met hout wilde bekleden. Een flinke klus, dus alleen maar logisch om dan meteen ook de buitenmuren te isoleren.

Situatie voor het isoleren en opnieuw bekleden van de buitengevel: de 100 jaar oude woning mét de al geïsoleerde spouwmuur en zonnepanelen. Op de achtergrond de schuur waar het allemaal mee begon.
Het verduurzamingsproces in volle gang. De bestaande buitenmuur is zorgvuldig ingepakt, waarna het horizontale regelwerk voorziet in een ventilerende basis voor de afwerking met Western Red Cedar.

“Ik wilde professioneel én onafhankelijk advies over het isoleren van mijn buitenmuur, dus nam ik contact op met het Energieloket.”

Peter, eigenaar woning

Omdat hij zoveel tegenstrijdige adviezen tegenkwam over het isoleren van buitenmuren, nam hij contact op met het Energieloket in zijn gemeente. Een deskundig adviseur bezocht zijn woning en vertelde hem: ‘je kunt zowel je spouwmuur als de buitenkant van je gevel isoleren, als je alle stappen maar goed uitvoert. Anders krijg je nare problemen’.

Peter ging aan de slag met het Faça Fixings systeem. In onderstaand filmpje legt hij uit hoe zijn klus verliep.

Je woning verduurzamen door het isoleren van de buitenmuur, waarop letten?

Peter is blij met het resultaat. De woning ziet er niet alleen prachtig uit, maar ook zegt hij: ‘onze energierekening is gigantisch naar beneden gegaan’.

Maar waar moet je op letten als je kiest voor het verduurzamen van de buitengevel?
Zoals de adviseur van het Energieloket terecht opgemerkte: er kunnen nare problemen ontstaan bij het verkeerd isoleren van de buitenmuur. Denk aan schimmel, inzakken van de gevelisolatie en vochtproblemen binnenshuis. Afgezien van schade aan de gevelbekleding en een ongezond woonklimaat, loopt dan ook de energiebesparende werking van de isolatie terug.

“Je kunt zowel je spouwmuur als je buitengevel isoleren, als je alle stappen maar goed uitvoert. Anders krijg je nare problemen.”

De Faça Fixings methode voorkomt zulke problemen door in voldoende ventilatie te voorzien. Een circulerende luchtlaag voert condens af, zonder de werking van de isolatie te verminderen.

De andere voorwaarde voor een goed resultaat is deskundige montage. Daarmee voorkom je onnodige koudebruggen. Om al die stappen goed te doorlopen en de voordelen van het systeem volledig te benutten, zorgden we ook bij de start van dit project voor begeleiding op locatie.

Meer weten over het verduurzamen van uw woning? Neem contact op voor een proefberekening of voor het vinden van een ervaren Faça Fixings verwerker in uw omgeving.

Bronnen: Opknappen en isoleren – met gratis advies