Renovatie oude schuur in Wamel

Geen sloop maar een mooi, energiezuinig bijgebouw.

Een prachtige nieuwe woning met daarnaast een aftandse schuur… dat gaat natuurlijk niet. Maar omdat de schuur constructief nog in goede staat was, werd in plaats van sloop besloten tot renovatie — met het Faça Fixings gevelsysteem.

Aannemersbedrijf Vermeulen Janssen BV, specialist in het onder garantie leveren van maatwerk in nieuwbouw en renovatie, voerde de renovatie uit. De eerste klus was het voorzichtig verwijderen van de asbest dakdelen. Daarna volgde het isoleren en opnieuw bekleden van de bestaande gevel volgens de Faça Fixings methode.

Rondom de bestaande buitenmuur bracht de aannemer een doorlopende laag Recticel Powerwall® isolatie aan, die dankzij haar hoge isolerende waarde al bij dunne platen voor grote energiebesparingen zorgt.

De oude schuur werd niet gesloopt maar grondig gerenoveerd, duurzaam en energiezuinig.
Onherkenbaar: dezelfde schuur maar nu grondig geïsoleerd, opnieuw bekleed en tot in de kleinste details afgewerkt.

Oude schuur in nieuwe jas – zonder uitbreiding van de fundering

De oude schuur kreeg een face-lift bestaande uit een combinatie van metselwerk, met vanaf 50 cm hoogte potdeksel profielplaten. Deze onderhoudsvrije metalen profielen hebben een houtnerfmotief, wat de schuur haar mooie authentieke uitstraling geeft.

Zonder ongewenste onderbrekingen van de isolatie, monteerde de aannemer met Facafix gevelschroeven een ventilerende Faça Fixings gevelconstructie. Een groot voordeel van deze methode is dat je een bestaande buitenmuur eenvoudig van nieuwe isolatie en bekleding voorziet, zonder dat uitbreiding van de fundering nodig is. Een duurzame oplossing waarmee veel bestaande gebouwen op een kostenefficiënte manier een tweede leven krijgen. De geventileerde draagconstructie zorgt bovendien dat isolatie en gevelafwerking in goede staat blijven, waardoor een Faça Fixings renovatie blijvende resultaten afwerpt.

Een van de voordelen van de Faça Fixings methode is dat de isolatie overal aansluit en niet wordt onderbroken door regels of balken. De draagconstructie, een muursterke, vrijdragende constructie die geschikt is voor nagenoeg alle afwerkingen, volgt pas na het rondom plaatsen van de isolatie.

Na montage van een brandvertragende Magoxx windstopper (brandklasse A1), bekleedde Michon gevels en terraswanden met houten sidings (Foreco SafeWood). Als sluitstuk volgde het monteren van de aluminium-felsdelen, ook op de Faça Fixings gevelconstructie.

Tijd en materiaal besparen en toch een oersterke, vlakke constructie

Voor aannemer Vermeulen Janssen betekent het Isofinish gevelsysteem een enorme tijd- en materiaalwinst. Tijdwinst doordat de isolatieplaten niet op maat gezaagd hoeven te worden zoals bij traditionele verwerking (tussen houten regels). Ook het snel en nauwkeurig uitlijnen van de gevel, ongeacht de ondergrond, scheelt veel tijd. En dat één laag regels voldoende is voor het creëren van een sterke, vlakke draagconstructie bespaart zowel tijd als materiaal.

RVO Metaaltechniek, die ook de voorgeïsoleerde dakpanelen en de zonnepanelen plaatste, voerde de montage van de Hardeman gevelprofielplaten uit. Een klus die mede dankzij de egaal uitgelijnde onderconstructie probleemloos verliep.

Details renovatie oude schuur Wamel

Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Vermeulen Janssen BV, Altforst
Gevelmontage: RVO Metaaltechniek, Altforst
Gevelbekleding: Hardeman, Veenendaal

Meer weten over Faça Fixings bij uw nieuwbouw- of renovatieproject?